Eroii Revoluției din 1989

Urucu Adrian Dan

21 de ani, student 

Născut la 5 ianuarie 1968, în București, fiul lui Aurel și ale Veselinei. Era student la seral, în anul II, la Facultatea de Aeronave. A absolvit Liceul I.L. Caragiale. A fãcut armata T.R. la o unitate militarã din Craiova. A lucrat ca depanator calculatoare la un centru de calcul și la Întreprinderea de Avioane București în domeniul aplicațiilor moderne de proiectare asistată de calculator (C.A.D.) în aeronauticã.

Începuse astfel să-și realizeze visul de a deveni pilot și constructor de avioane. A practicat aeromodelismul, unde, între anii 1981 și 1984, a participat și a câștigat premii și mențiuni la concursuri municipale și naționale. Ca licean a urmat cursul de planorism și apoi cursul de zbor cu motor la aeroportul Clinceni. A fost membru al Clubului Sportiv „Grivița“ și al Clubului „Sportul Studențesc“.

În ziua de 21 decembrie 1989 a fost prezent în faţa Sălii Dalles, alături de studenții de la Institutul Politehnic. În dimineaţa următoare a fost între conducătorii coloanei ce a venit de pe Platforma Pipera la Piaţa Palatului, iar după-amiaza era prezent la Radioteleviziune, unde a participat la luptele din interiorul clădirii până la sosirea paraşutiştilor. În dimineața de 23 decembrie, a plecat la Televiziune unde militarii au solicitat ajutor civililor. Adrian a făcut parte din echipa de cinci voluntari cărora le-au dat arme şi i-au pus lângă fântâna arteziană, de unde au ţinut sub foc clădirea rotundă de pe Calea Dorobanţi 228, în care se spunea că se află terorişti. Părinţii l-au găsit în ziua de Crăciun aruncat printre cele 102 cadavre de la morga Spitalului de Urgenţă. Fusese adus de la Televiziune. Avea o plagă prin împuşcare în braţul stâng, glonţul pătruns prin umăr făcuse explozie în piept. Mai avea şi o a doua plagă deasupra șoldului drept, dar netrecută în fişă. Se pare că fusese împușcat din spate. 

Pentru cinstirea memoriei lui, Federația Românã de Modelism organizeazã în fiecare an un concurs de aeromodele. Sub patronajul ei s-a înființat în 1990 Fundația „Adrian Dan Urucu“. A fost declarat erou martir prin Decretul nr. 110/13.12.1991 și Decretul nr. 1367/ 12.12.2006.

Surse: 
Institutul Revoluției Române;
M. Of. nr. 40/ 24.02.1993; 
M. Of. nr. 1005/ 18.12.2006;
Portalul Revoluţiei, 
Miracol ‘89 Eroi și martiri 1989 – 2009. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *