Eroii Revoluției din 1989

Mișan Luminița Corina

Luminita Mișan - eroină a Revoluției Române din 1989

MIȘAN LUMINIȚA CORINA, 21 DE ANI, MUNCITOARE

n. 15 mai 1968, Cluj-Napoca – m. 21 dec. 1989, Cluj-Napoca

Luminița Corina Mișan avea 21 de ani și lucra la Arta Jucăriilor. Meseria ei era să confecționeze păpuși, ursuleți, diverse jocuri și era, din descrierile surorii sale, o persoană energică și plină de viață. Stătea în Mănăștur, aproape de sora ei, care locuia cu soțul și fiul. Îi vizita foarte des, ca să se implice în creșterea nepoțelului său. Mai târziu, acesta rememorează că mătușa sa, Luminița, îl ducea la școală o dată la două zile, fiindcă aceasta și mama lui se înțeleseseră să lucreze ture inverse ca el să nu rămână singur.

În ziua de 21 decembrie, Luminița era la sora ei acasă, undeva pe strada Izlazului sau Mehedinți. Stăteau la cafea în bucătărie când au auzit de jos mulțimea scandând „Veniți cu noi!” Ea a spus: „Lasă, tu, că nu o să se întâmple nimic, doar n-o să ne omoare acuma!”. Așa că au ieșit împreună din bloc și s-au alăturat coloanei. Încetul cu încetul s-au strecurat tot mai în față, până când au ajuns în primele rânduri, unde se afla și Ballai Zoltán Csaba. Au sosit în zona Fabricii de bere împreună cu prima coloană și au fost atacate de prima salvă de gloanțe ale Armatei. Luminița s-a întors cu spatele și s-a aruncat pe burtă, dar a fost lovită de un glonț tras probabil dintr-o armă de putere mare, precum pistoale mitralieră pe care le aveau soldații. Sora sa a găsit-o sprijinindu-se de un zid, cu sacoul său albastru închis pătat de sânge.

Un bărbat le-a primit în curte, a examinat-o și a spus că nu va trăi dacă nu ajunge la spital. Ceea ce nu știa încă nimeni este că Luminița fusese nimirită în inimă. Bărbatul a adus o scară și o pătură care să fie folosite ca o targă improvizată. Au ieșit din imobil înapoi în stradă și nu au mai ajuns decât până câteva zeci de metri în spate, în curtea de la Moților 106, la Gertrude Peterffy, unde se afla și Zoltán Ballai. Locul era supraaglomerat de oameni care se ascundeau, dar unul dintre ei a dat dovadă de un curaj extraordinar. În timp ce sora Luminiței a rămas în spate, acest bărbat a luat-o pe fata rănită, a dus-o până la mașină, de acolo la spital și, ca să înduioșeze doctorii, a declarat că este tatăl ei și că fata are 16 ani. Urma să intre în operație, dar hemoragia internă a fost prea mult, iar corpul ei a cedat.

Sora Luminiței a stat în acea noapte la o mătușă, de teamă să se ducă la părinții lor și să le spună ce s-a întâmplat. Într-un final, când s-a dus, mama, înainte să afle, a spus într-un fel straniu: „Sora ta nu e bine ce face; se bagă în toate și nu-i e frică.”

Astăzi, pentru Luminița există un monument în incinta Fabricii de Jucării, situată pe strada Câmpina 62.

One thought on “Mișan Luminița Corina

  1. Respect ! Jerfa supremă a Eroinei Corina Luminița Mișan , precum și a tuturor Eroilor Martiri în Revoluția din Decembrie 1989, este temelia puternică a Libertății nostre !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *