Istoric

Legenda spune ca Bucuresti a fost fondat de un oier pe nume Bucur. Conform altei variante mai probabile, Bucuresti a fost întemeiat de catre Mircea cel Batran la sfarsit de secol XIV.
Asezarea este atestata documentar la 20 septembrie 1459 într-un act emis de Vlad Tepes, domn al Tarii Romanesti, prin care se întareste o mosie unor boieri. Cetatea Dambovitei, cum mai apare în primii ani orasul, avea rol strategic, urmand sa supravegheze drumul ce mergea de la Targsor la Giurgiu, în ultima asezare aflandu-se o garnizoana otomana. În 1659, sub domnia lui Gheorghe Ghica, Bucurestiul devine capitala Tarii Romanesti.

Incet-incet apar o serie de institutii de interes (Teatrul National, Gradina Cismigiu, Cimitirul Serban Voda, Societatea Academica din Bucuresti, Societatea Filarmonica din Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, Gara de Nord, Grand Hotel du Boulevard, Ziarul Universul, cafenele, restaurante, Gradina Botanica din Bucuresti, Ateneul Roman, Banca Nationala, cinematografe) si inovatii în materie de tehnologie si cultura (iluminatul cu petrol lampant, prima linie de tramvai, iluminatul electric, primele linii telefonice).
Sfarsitul secolului XIX ne gaseste intr-un Bucuresti in care se inalta in tot locul, cladiri elegante si impunatoare construite in stilul renasterii franceze sau italiene. Sunt de remarcat si pietele de inspiratie franceza in care strazile pornesc radial.
Aceste constructii au fost realizate conform planurilor arhitectilor francezi sau romani, formati la scoala de arhitectura franceza si construite de echipe de constructori italieni, utilizînd renumita caramida "subtire italiena".
Toate aceste elemente arhitectonice, la care se adauga atmosfera prezenta in numeroasele cafenele ale orasului si viata literar artistica foarte intensa, fac din Bucurestiul inceputului de secol XX "Micul Paris" din estul Europei.

Perioada comunista marcheaza cresterea populatiei si suprafetei orasului, cateodata in mod fortat pentru a servi intereselor dictaturii. In dorinta de a face din Bucuresti un exemplu national de oras comunist, se incepe in anii ’80 politica de sistematizare urbana ce va duce la pierderea iremediabila a unora din simbolurile seculare ale orasului. Ele sunt inlocuite de constructii masive fara personalitate si omniprezentele blocuri supranumite de locuitori “cutii de chibrituri”.
In Revolutia anticomunista din decembrie 1989, orasul plateste un tribut de sange impresionant. Sute de bucuresteni sunt omorati iar moartea majoritatii lor nu a fost elucidata inca. Perioada postrevolutionara este marcata de violentele minerilor chemati si manipulati de puterea politica din perioada 1990-1991.

Perioada secolului XXI este marcata de o binevenita crestere economica sustinuta care, din pacate, ia autoritatile locale prin surprindere.
Lipsta unui plan general de dezvoltare pe termen lung duce la cresterea alarmanta a numarului de automobile si a poluarii. Patrimoniul istoric este agresat permanent prin constructii supradimensionate in locatii nepotrivite. Nu exista plan pentru dezvoltarea coerenta a unui centru de afaceri in paralel cu un centru comercial si zona istorica ce ar duce la introducerea lor in trei circuite de turism istoric, comercial, respectiv de afaceri. Spatiul verde scade permanent sub privirile indiferente sau complice ale administratiei locale.
Intrebarea in prezent este daca Bucurestiul poate face fata dezvoltarii economice in acelasi timp cu dezvoltarea identitatii si culturii ecologice.

Surse:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Bucuresti
http://www.salutbucuresti.ro
 
made by bizsign